Leksykon Kuchni Kaszubskiej
Operacja polega na opracowaniu i wydaniu 200 egzemplarzy pierwszego Leksykonu Kuchni Kaszubskiej, skierowanego do restauratorów, do branży gastronomicznej, w tym do szkół gastronomicznych, gospodyń wiejskich oraz lokalnych producentów żywności. Publikacja w formie alfabetycznego przeglądu haseł związanych z kaszubskimi kulinariami wraz z przepisami w pozycjach dotyczących potraw historycznych, w których przepis taki dało się odtworzyć będzie opatrzona dedykowaną grafiką i profesjonalnie wykonanymi fotografiami.
Leksykon, może łamać pewne stereotypy, ale jednocześnie przez próbę usystematyzowania pojęć stać się wzorcem i podstawą do dyskusji o temacie kuchni kaszubskiej, która to dyskusja może przynosić w kolejnych latach rozszerzenia zakresu wiedzy o tradycyjnej kuchni naszego regionu. Wydawnictwo będzie opatrzone grafiką i wysokiej jakości ilustracjami oraz sygnaturową mapą Kaszub, na której można będzie odnaleźć lokalizację dla opisów z wybranych haseł leksykonu.
W związku z wydaniem Leksykonu zaplanowane jest zorganizowanie spotkania z autorami publikacji podczas którego zaprezentowane zostaną etapy prac i efekty końcowe.
Cel operacji:
Usystematyzowanie informacji o kuchni Kaszub przez wydanie opracowania w formie leksykonu- zbioru informacji o dziedzictwie kulinarnym Kaszub upowszechniającym wiedzę i doświadczenia dotyczące tradycji, dziedzictwa i produktów lokalnych, będącego dla kucharzy, restauratorów, adeptów szkół gastronomicznych czy gospodyń wiejskich oraz innych lokalnych producentów żywności, a także dla zajmujących się kultywowaniem dziedzictwa Kaszub ośrodków kultury, źródłem wiedzy pomocnym do wdrażania inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich, wymiany i upowszechnia jak np. festiwale czy konkursy kulinarne, tworzenie krótkich łańcuchów dostaw.